Prawdopodobnie spędziłem około pięciu z 15 dni w pociągach

ciznode

Administrator
Członek Załogi
Pewnego razu utknęliśmy na polu w Montanie na 15 godzin, czekając na zmianę załogi. Karykatura ignoranta siedziała kiedyś obok mnie i wyjęła dla mnie do wglądu album ze zdjęciami jego kolekcji. Ale nadal kochałem tę podróż. Podróżowanie samolotem lub samochodem jest czymś więcej niż kiedykolwiek, i prawie tak samo jak podróż, którą odbyłam, gdy miałam 12 lat i zaczęłam jeść darmową pizzę przez siedem dni.

Stany Zjednoczone nie zainwestowały ostatnio dużo w pociągi, woląc godzinami siedzieć w korku lub latać coraz mniej wygodnymi samolotami. Oto dlaczego amerykańscy podróżnicy powinni wsiadać na szyny, kiedy tylko jest to możliwe.

Jest tak dużo miejsca

Posłuchaj, to nie do końca wina linii lotniczych, że samoloty są obrzydliwe. Zarabianie na zysk to ciężka praca, więc naturalnie będą starali się wepchnąć do samolotu jak najwięcej osób. Zwiększanie komfortu samolotów tak naprawdę im nie służy. Ale pociągi są z pewnością przyjemne w podróży. Po pierwsze, krzesła są nieco bardziej rozłożone i nieco szersze, więc panowie o wadze 6 stóp i 220 funtów, tacy jak ja, mogą wygodnie się zmieścić. Po drugie, ponieważ w samolotach jest tak ciasno, łatwo jest wstać i chodzić, czując się jak niedogodność, chyba że siedzisz w przejściu.

Więc utkniesz w swojej małej kanapie, skończysz z zakrzepicą żył głębokich, a potem umrzesz. Ale pociągi mają wagony z żywnością, a niektóre mają wagony widokowe. Możesz iść na filiżankę kawy i poznać przyjaznego nieznajomego. Nie można umrzeć makabryczną śmiercią podczas długiego lotu nad wodami międzynarodowymi.

Podróż pociągiem trwa znacznie dłużej

Rozumiem, dlaczego uważasz, że to zła rzecz. Ale powodem jest, po pierwsze, podróż pociągiem jest w rzeczywistości jednym z najbardziej przyjaznych dla środowiska sposobów poruszania się, zwłaszcza jeśli podróżujesz sam lub z jedną osobą. Po drugie, jest to całkiem fajny sposób na zabicie czasu, ponieważ łatwo jest poruszać się pociągiem.

Większość pociągów Amtrak ma teraz Wi-Fi, co może być nierówne, a jest kilka świetnych samochodów widokowych, które są szczególnie spektakularne, jeśli jedziesz przez Góry Skaliste lub Środkowy Zachód. Zwykle jest też wagon z jedzeniem i bar z przekąskami, a bar z przekąskami zwykle oferuje przeciętny rodzaj kawy, który jest idealny do siedzenia przy pustym stole i czytania długiej książki, gdy kraj się zapina.

Właściwie to moja ulubiona część dotycząca pociągów. Możesz czytać, pisać, rysować, oglądać programy telewizyjne i wygodnie rozmawiać z innymi pasażerami. Zaprzyjaźniłem się w pociągach, co właściwie nigdy nie zdarzyło mi się w samolocie. Trudno być przyjaznym, gdy wszyscy wokół są niezadowoleni i odliczają minuty do lądowania.

Naprawdę trudno przegapić pociąg

Ok, to też nie zdarza się często w samolotach, ale poważnie, jeśli spóźnisz się na pociąg, i tak będziesz musiał jechać tam, gdzie tory prowadzą. Nigdy nie będziesz mieć statusu lotu Malezja 370 z pociągiem. Tak, możesz spaść i tak, możesz umrzeć całkowicie wsiadając do pociągu. Ale wiesz, z czym nie masz do czynienia? Ma to kilka efektów domina.

Po pierwsze, oznacza to, że nie musisz przyjeżdżać na dworzec dwie godziny wcześniej. Możesz ciąć stosunkowo blisko. Po drugie, oznacza to, że możesz zabrać na pokład własną wodę i jedzenie, co oznacza, że mogą istnieć zdrowe, orzeźwiające opcje jedzenia, które w rzeczywistości nie kosztują połowy budżetu na podróż. Po trzecie, oznacza to, że istnieje zupełnie inna grupa osób, z którą możesz iść.

Ludzie, którzy jeżdżą pociągami, są o wiele ciekawsi niż ci, którzy jeżdżą samolotami

Każdy rodzaj podróży ma swój własny okręg wyborczy. Samoloty są bardziej zorientowane na biznes, ponieważ ludzie biznesu nie mają czasu na długie podróże i lubią mieć przed sobą dużą, ograniczoną publiczność, co jest okropne. Łodzie często składają się z przedmieść spędzających wakacje, marynarzy z klasy robotniczej lub ludzi, którzy uważają, że styl życia Jimmy'ego Buffetta jest czymś, czego można pragnąć.

Ale zwykle jest to coś o wiele bardziej niewinnego i uroczego. Odkryłem, że ludzie, którzy jeżdżą pociągami, to ludzie, którzy lubią podróż, ale nie chcą dotrzeć tam, dokąd zmierzają, co zwykle jest o wiele bardziej interesującym typem osoby.

Jest też wielu amiszów wsiadających do pociągów, co jest wspaniałe, ponieważ nie jest to odległe miejsce w Ameryce, wydaje się, że 50 procent amiszów w Ameryce ma to samo nazwisko co ja. W końcu ludzie w pociągach są o wiele mniej źli niż podczas podróży, w wyniku czego tłum jest o wiele bardziej przyjazny niż w wielu innych rodzajach podróży. Więc pojedź pociągiem na następną podróż.

Back
Do góry